NIZEK DONOS V GRADBENIŠTVU JE POSLEDICA NIZKE PRODUKTIVNOSTI V PANOGI

January 28, 2019

Gradbena panoga obsega dobršen del svetovnega BDP-ja. Po poročanju McKinsley Global Instituta  naj bi obsegala 13% svetovnega BDP-ja in generirala 10 trilijonov €. V prihodnjih letih je pričakovati še višanje prihodkov panoge zaradi večjih infrastrukturnih projektov po celem svetu, predvsem pa na Kitajskem. Donosi v gradbeni panogi pa so veliko nižji od ostalih panog. Kot lahko vidimo spodnji v preglednici so ti le 4,4% medtem ko so npr. v farmaciji celo 19,8%.

 

 

 

Razlogi za tako nizke donose v gradbeni panogi so številni. Strokovnjaki McKinsley Global Institu največ razlogov za nizke donose pripisujejo katastrofalni produktivnosti v gradbeni panogi. Produktivnost v gradbeni panogi naj bi se v zadnjih 20 letih povečala le za 1%. V proizvodnji naj bi se v tem času produktivnost povečala za 15 krat.

 

Nizki donosi v panogi so posledica zelo regulirane panoge – predvsem z zakonodajo in velikimi cikli naročil s strani javnega sektorja. Razlogi so tudi na strani zastarelih poslovnih modelov, zastarelih pogodbenih razmerij med naročniki in izvajalci gradenj. Velikokrat na nizke donose vplivajo še neizkušenost naročnikov, ki se z velikimi investicijami soočajo le malokrat, slabih načrtov, nedefiniranih ciljih in željah naročnika, slabega projektnega vodenja tako s strani naročnika kakor izvajalca. Potrebno je opozoriti tudi na dejstvo, da v gradbeništvu skoraj ni prisotnih inovacij, digitalizacije in disrupcije kakor v drugih naprednejših panogah.

 

Prihodnost naj bi bila s pomočjo digitalizacije, uporabe novih materialov ter “lean construction” procesov bolj svetla. Produktivnost in posledično donosnost naj bi se v prihodnosti lahko povečala tudi za 60%.  

 

Kot primer dobre prakse pri višanju produktivnosti lahko izpostavimo Belgijo, ki kljub višjim plačam v gradbeništvu v primerjavi z ostalimi državami viša tako produktivnost kot donosnost panoge. Temu je zelo pripomoglo dejstvo, da država sistematično vlaga v inovativnost v gradbeništvu. Belgija je svetovni voditelj pri betonskih pre-fabrikatih. Tako proizvedejo dobršen del objekta v tovarni (stene, balkone, urbano opremo, kopalnice, sanitarije). Uspešno pa v vse procese v gradbeništvu vpeljujejo lean načela izpeljana iz Toyotine ideologije »Toyota way« oziroma načela »lean production«.

Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

©2018 by lean.ing. Proudly created with Wix.com